Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Steering Wheel & Radio Replacement Combo
Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Jul 26, 2018 2:06 pm

Hello all!

I have the pioneer AVH-4201NEX ( the 4200 with the camera bundle ) and the car is a kia rio 2013 lx +. The radio is already installed in the car and I just received the Maestro RR. I'm not an installer so it's not me who installs this. My installer asked me for a guide, and when I select the car in the site like this:

Image

And when i click on : Click to see installation guide, no guide available. Do you have help for me? Is like to install this in blind.


just by the way: I know he has no harness for kia but it would be great to support it in the future for a rio 2013.

Thanks!

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5022
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Dara DeGrand » Thu Jul 26, 2018 2:35 pm

Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Jul 26, 2018 3:05 pm

Thanks! I will give the guide to my installer.

Just to be sure, the streering wheel controls, the gauges and OBD2 (check the engine codes) is what will work on the car for now right!

Is planning more options in the future for my car ?

JustinFerroni
ADS Team
Posts: 214
Joined: Mon Jan 15, 2018 2:18 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by JustinFerroni » Thu Jul 26, 2018 3:12 pm

Max128 wrote:
Thu Jul 26, 2018 3:05 pm
Thanks! I will give the guide to my installer.

Just to be sure, the streering wheel controls, the gauges and OBD2 (check the engine codes) is what will work on the car for now right!

Is planning more options in the future for my car ?
that is correct
Justin Ferroni
Technical Support Specialist- Maestro
T: 514.807.2888
TF: 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Jul 26, 2018 5:13 pm

Last question, i have the metra wiring Harness in the car ( to avoid the cut of the original wires when connecting the radio. ) The wires of the maestro need to be connected directly to originals wires or in metra harness will work too ? what you suggest?

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5022
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Dara DeGrand » Thu Jul 26, 2018 5:17 pm

Generally, the metra harness will not have steering wheel wires populated, so we recommend splicing directly to the steering wheel wires in the car.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Jul 26, 2018 10:30 pm

Thanks! I will give this to my installer guys when i will be ready.

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Sun Aug 12, 2018 1:55 pm

Hi, I had the maestro installed since 1 week ago now. Steering wheel controls and gauges work pretty great. I have some things to ask however

1 - The config of Steering wheel controls when flash.. about The track up and down in default he is: ( press once ( Seek ) and press and old is on: preset ) On the FM radio of my radio I have favorites and i need to press and hold to have my favorites. On bluetooth mode or on android auto I only need to press to change my music. So I tried to reverse them .. on the radio mode fm I just press and my favorites change. But on bluetooth mode for my music.. the buttons is not working at all i mean press one or hold on is make nothing. I put them back by default. Why That ? I guess it's a maestro bug ?


2 - I add the gauges: gas mileage in real time. (I already have them on the dashboard of the car. I enter the requested values: minimum 2 liters, and maximum it is 70 liters by default. I press the key to go down like the others and it does not go down that one .. it returns to 100 liters. how to fix that ? is a maestro bug or a pioneer bug ? Or we can not take it down this one? When I drive the gas mileage in real time, it displays correctly on the radio.

3 - How can i read the OBD2 (check the engine codes) on the radio when i will get one ?

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5022
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Dara DeGrand » Tue Aug 14, 2018 4:53 pm

1- It's likely a radio bug. We don't know and don't care what source you're in. We just see that you pressed seek up, and we send the command that you programmed for that button.

2-If the fuel mileage is displaying correctly, there is no need to adjust the tank capacity. Otherwise, please send us a video to maestro.support@idatalink.com and I can have the engineer take a look at what you're describing.

3- Go to the OEM Setup of the radio. The check engine light info will be under the gauges section.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Wed Aug 15, 2018 7:49 pm

Hi

1 - I have flashing three times and is the same thing with the defaut config all press work but when i reverse it is do not work properly.

2 - The display is look fine when I run but when I'm not running why is it full at 99.9 L ? at compared others gauges. little picture : Image. I have send a video in your email with the bug of the tank capacity of this gauges and you will see full too.

3 - I am in the OEM Setup i have this: Image I guess is display DTCs but is grey why ?

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5022
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Dara DeGrand » Thu Aug 16, 2018 8:33 am

1- I do not understand what you are asking. Are you talking about the steering wheel controls? We have nothing to do with reverse in this car. If something stops working in reverse, it is likely that the radio is coded to ignore the commands. Even my car, from factory, ignores steering wheel controls when I am in reverse.

2-I do not understand. When you say run, do you mean drive, or when the engine is running?

3-Display DTCs is gray because you don't have an alert right now. It will light up when you get a check engine light.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Aug 16, 2018 1:29 pm

1 I do not talking about the reverse transmission but when i reverse the control in the config. I mean when i want to flash my maestro rr in the website. I have made a pictures: This is the config in default : Image and when i reserve this two here like this: Image (I prefer to press than hold for my favorites in the radio ) Noted that in the bluetooth mode I just press with the config default. So with the new config The radio favorites now work fine just press but when i am in bluetooth mode my music do not change at all. I press nothing the maestro do nothing but when i press and hold i have a beep and the maestro respond but nothing happening.

I am sorry for the misunderstanding, i am talking french is still have problem with the english, yes i know you have a section of french but is look pretty dead i am waiting to have much help here.

2 When i say run i mean driving, when i am driving the gauge counter is working properly. But when i am not driving the counter is full like this: Image Why that ? Why does not he become at 0 like the others? I send you a video with the bug of tank of this gauges have you see it ?

3 - Okay Its make more sense now.

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5022
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Dara DeGrand » Thu Aug 16, 2018 4:46 pm

1- The bluetooth source is going to operate differently than the FM, but that is the radio manufacturer's design. We cannot control how that is coded.

2- That is correct. Instantaneous MPG will read when you're moving. Otherwise you would technically be getting 0 MPG. If you want a consistent reading, use Average MPG.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Max128
New User
Posts: 9
Joined: Thu Jul 26, 2018 1:49 pm

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Max128 » Thu Aug 16, 2018 5:34 pm

Ok i will add Average MPG. Last question for you some gauges is not available for adding. I mean is grey i cannot add it. Is normal? if you want what gauges , i can give you later.

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 286
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: Maestro RR + Pioneer + Kia Rio

Post by Zack Flynn » Thu Aug 16, 2018 8:09 pm

If a gauge is grayed out, it means it is not an available gauge for your vehicle. The information is not present on the databus.
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

Post Reply

Return to “Maestro RR”