2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post Reply
rooscow
New User
Posts: 4
Joined: Fri Oct 18, 2019 2:09 pm

2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by rooscow » Fri Oct 18, 2019 2:38 pm

I've installed the Pioneer 8500NEX using the GM5+ harness with the Maestro RR/RR2. I flashed the Maestro and used the harness for amplifier as instructed. After overcoming an antenna adapter hurdle the NEX Nav is working as is the ODB data connection. I have no sound at all. The NEX recognizes that the antenna is connected and XM is available, but no connection is available to open it on the NEX. Power is apparently working correctly, but I cannot confirm that steering wheel controls are. Any suggestions would be appreciated before I tear the harness apart and reconnect.

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6344
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by Dara DeGrand » Fri Oct 18, 2019 3:58 pm

Between the GM5 harness and the pioneer, do you have the blue/white wires connected? It should be connected blue/white to blue/white.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

rooscow
New User
Posts: 4
Joined: Fri Oct 18, 2019 2:09 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by rooscow » Sat Oct 19, 2019 5:25 am

Yes. All wires in wiring directions were connected as illustrated.

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6344
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by Dara DeGrand » Mon Oct 21, 2019 8:32 am

You may be best off calling us when you're in the vehicle, and can see the wiring for troubleshooting. This is a very popular solution so it is unlikely it is firmware causing the issue. If we can talk to you in real-time, we can get it resolved much more quickly.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

rooscow
New User
Posts: 4
Joined: Fri Oct 18, 2019 2:09 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by rooscow » Fri Oct 25, 2019 11:15 am

After re-checking my installation I found that I apparently flashed the Maestro with the wrong configuration. I had trouble identifying the correct steering wheel and chose the one with the telephone icons instead of the one without. I had to save the pictures from the website and zoom in on the illustrations to see what the difference was. I am now trying to reflash the Maestro and keep coming up with errors. Is it possible to clear the prevous flash so that it will take the new one? Thanks for all your help.

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 744
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by Zack Flynn » Fri Oct 25, 2019 3:00 pm

What errors are you getting specifically? Are you using the desktop app or the web based version? As far as the difference between the wheels, we state with telephone icons or no telephone icons at the top of each appropriate wheel.
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6344
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by Dara DeGrand » Fri Oct 25, 2019 3:40 pm

Update: We spoke on the phone, and after re-flashing, ensuring the radio's W/R port is empty, and that the amp turn-on wire was hooked up, all issues were resolved.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

rooscow
New User
Posts: 4
Joined: Fri Oct 18, 2019 2:09 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by rooscow » Fri Oct 25, 2019 3:48 pm

Thanks for all your help. My installation is currently working as intended. This has been one of the most satisfying customer service experiences I have ever had.

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6344
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2007 Avalanche Bose w/o Nav AVIC-W8500NEX no HDRadio/XM sound

Post by Dara DeGrand » Fri Oct 25, 2019 5:07 pm

Glad to hear it! Enjoy your new radio.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

Post Reply

Return to “GM5+ radio replacement solution”