2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post Reply
badriram
New User
Posts: 4
Joined: Tue Jul 30, 2019 8:19 am

2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by badriram » Tue Jul 30, 2019 8:32 am

Hi I have a 2013 Prius with RR TO1 and the NEX 8400. Just about everything works, tpms, gauges, audio, amp, camera itself.

However it does not turn the camera on when I throw the car in reverse. It shows N/ A for gear in the details, which I presume is the issue.

Any ideas ?

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 634
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by Zack Flynn » Tue Jul 30, 2019 1:07 pm

Does the radio screen switch over to the backup camera input and you get a black screen, or it doesn't switch the screen over? Is the reverse camera interrupt option turned on in the radio menu for the camera?
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

badriram
New User
Posts: 4
Joined: Tue Jul 30, 2019 8:19 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by badriram » Wed Jul 31, 2019 7:51 am

Throwing in reverse doesn’t do anything on the radio , or just continues doing what it was.

The camera works when I turn it on explicitly.
the reverse gear setting is set to Battery

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 634
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by Zack Flynn » Thu Aug 01, 2019 1:05 pm

Some hybrid vehicles we aren't able to get the gear position/reverse trigger messages on. If the camera is turning on when forced on with the radio screen, just run an analog reverse trigger from the radio to the reverse light in the vehicle.
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

badriram
New User
Posts: 4
Joined: Tue Jul 30, 2019 8:19 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by badriram » Thu Aug 01, 2019 5:20 pm

I am currently on version 3.0 of the firmware. Is there a way to try version 2.4 that I’ve seen others threads refer to ?
Or is this a common issue with all prius of that year ?

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 634
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by Zack Flynn » Thu Aug 01, 2019 5:48 pm

Rolling the firmware back that for will not likely work for you because that is from before your radio was added to the firmware, as far as timeline. What factory radio trim was in your Prius? and what specific trim of Prius is it?
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

badriram
New User
Posts: 4
Joined: Tue Jul 30, 2019 8:19 am

Re: 2013 Prius - doesn’t detect gear , reverse

Post by badriram » Mon Aug 12, 2019 8:41 am

2013 Prius 4 , it has JBL with nav . This was manufactured in japan (from what I heard from your folks only the TO1 harness fits , not the TO2)

Post Reply

Return to “TO1 radio replacement solution”