RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Group using the TO1 and TO2 firmware * see specific firmware for full feature list.
Post Reply
vthreee@gmail.com
New User
Posts: 4
Joined: Sat Oct 27, 2018 12:30 am

RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by vthreee@gmail.com » Sat Oct 27, 2018 1:09 am

So i got my install done successfully! super proud everything, even including the backup camera are working great.

One big issue i've noticed is that whenever i raise the volume up to 30, theres loud cracks/pops. I tried doing what Pioneer suggested and lowered the gain for the OEM System, but even when i drop the gain to 10%, the cracks and pops are still very noticeable, even if the volume is way lower. Any ideas on what I can do to fix this??

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 5135
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by Dara DeGrand » Mon Oct 29, 2018 8:31 am

Which gain did you turn down- Amplifier gain, or OEM Amp Gain? The only thing to do would be to turn down the oem amp gain. If your gain is too high, you will hear distortion at higher volumes.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

vthreee@gmail.com
New User
Posts: 4
Joined: Sat Oct 27, 2018 12:30 am

Re: RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by vthreee@gmail.com » Mon Oct 29, 2018 1:45 pm

I lowered Oem amp gain to 10, and there’s still crackle/pops at 30

User avatar
Zack Flynn
ADS Team
Posts: 334
Joined: Mon Dec 12, 2011 9:46 am

Re: RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by Zack Flynn » Mon Oct 29, 2018 8:02 pm

Try resetting the pioneer settings. When you restore the radio be sure it is in standard speaker mode and not network mode. That can mess with all kids of sound settings in the radio before they ever get to the factory amp.
Zack Flynn
Automotive Data Solutions
Technical Support & MECP Master Installation Technician
Zachary.flynn@adsdata.ca

vthreee@gmail.com
New User
Posts: 4
Joined: Sat Oct 27, 2018 12:30 am

Re: RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by vthreee@gmail.com » Thu Nov 01, 2018 11:12 pm

so i did try resetting all settings, and using standard mode.

actually took the whole thing apart and got a little confused.

From the TO2 kit, there's a grey and white RCA. do these plug into front left and right on the Pioneer head unit? If so, should I get a splitter and plug these into rear left and right too?

Currently I have them going to front left and right, then using standard mode.
if I don't plug this in at all, there's no sound coming out at all.

Was i supposed to hook this grey and white to somewhere else?

Thank you all for the quick responses

vthreee@gmail.com
New User
Posts: 4
Joined: Sat Oct 27, 2018 12:30 am

Re: RR + Pioneer NEX W8400 unable to raise volume over 30

Post by vthreee@gmail.com » Fri Nov 02, 2018 4:28 pm

SOLVED IT!!!
spoke to an awesome tech at idatalink.

I had absolutely no idea that you could adjust the OEM AMP gain on the pioneer higher than 50! lol it goes all he way up to 100..

have it set comfortably at 80, and the volume does not need to go anywhere near 30 lol.

Post Reply

Return to “Toyota”