2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Group using the SU1 and SU2 firmware* see specific firmware for full feature list.
Locked
tenemu
New User
Posts: 5
Joined: Sun Aug 19, 2018 1:59 am

2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by tenemu »

Background:

I have a 2012 Subaru Outback with the Harman Kardon Bluetooth trim. I installed a Pioneer AVH-W4400NEX headunit. The hardness I bought was the one recommended by Crutchfield: iDatalink HRN-RR-SU2 Interface Harness

I used the manual here:

http://images.idatalink.com/corporate/C ... 180618.pdf

I used the wiring Diagram on page 25 of 41, or page 4 under: INSTALL GUIDE SUbARU OUTbACK WITh hARMAN KARDON 2012-2014

I checked the wiring multiple times, and had my roommates check over it too. Each cable was soldered together.

Problem:
I have no audio out. I tried using my phone's bluetooth (through carplay) and tried using the FM radio (I bought the adapter for that, and soldered the blue wires together). I don't hear anything, not even static. I also don't hear any beeps from the radio, which I assume there should be based on a setting I found.

I suspected the amp turn on cable, which is the blue and white cable. I reinspected that cable and found it to still be good and intact.

I reinstalled my stock radio thinking the amplifier broke, but the stock radio plays music just fine.

Any ideas on what I can check?
One idea I have is to hook up a speaker to the high-level speaker output of the headunit (currently not connected) to test the radio. This is a bit of extra work I'd prefer to avoid, but it might be a worthy exercise.

Thank you for any help.

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by Dara DeGrand »

Hook up your amp turn-on wire to the solid blue on the t-harness. Also, make sure the 2 green 2-pin connectors are plugged together.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

tenemu
New User
Posts: 5
Joined: Sun Aug 19, 2018 1:59 am

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by tenemu »

Thanks for the reply!

Here is the wiring diagram with red and green arrows:
Image

Do you mean Headunit blue-white goes to the T-Harness blue wire, as shown with the red arrow?

What do I do with the other two wires? The two connected with the green arrow?

User avatar
Dara DeGrand
ADS Team
Posts: 6359
Joined: Mon Dec 02, 2013 1:34 pm

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by Dara DeGrand »

I understand what the guide says- there was an issue when the initial versions of the harness were made, so the amp turn-on was actually pinned with a solid blue wire. You should hook the Pioneer's blue/white to the blue of the SU2 t-harness.
Dara DeGrand
Maestro Technical Support Manager
Automotive Data Solutions Inc.
8400 Bougainville, QC
T 514.807.2888
TF 866.427.2999

tenemu
New User
Posts: 5
Joined: Sun Aug 19, 2018 1:59 am

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by tenemu »

That did the trick! Thank you!

Darksim
New User
Posts: 2
Joined: Mon Jan 13, 2020 1:35 am

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by Darksim »

I have the same year outback and just purchased a head unit off crutchfield with the maestro RR and am using their readymade harness. I have the exact same issue. Are the SU2 T harnesses still problematic or do you think I have another issue?

User avatar
JustinFerroni
ADS Team
Posts: 553
Joined: Mon Jan 15, 2018 2:18 pm

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by JustinFerroni »

do you have both the blue/white and blue wires from the SU2 harness connected to the Pioneers blue/white wire?
Justin Ferroni
Technical Support Specialist
ADS Maestro
T 514.807.2888
Justin.Ferroni@adsdata.ca

Darksim
New User
Posts: 2
Joined: Mon Jan 13, 2020 1:35 am

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by Darksim »

So just an update on this. I spoke to crutchfield and my issue was actually not connecting the RCA cables. I was reading the non amp wiring guide and cut them all off in error. After I reattached them I was good to go!

Chris LaRoche
Moderator
Posts: 56
Joined: Mon Oct 07, 2019 12:49 pm

Re: 2012 Subaru Outback w/ Harman Kardon, no audio after install

Post by Chris LaRoche »

Glad to hear it's working!
Chris LaRoche
Automotive Data Solutions
Technical Support - Maestro
MECP Master Installer

Locked

Return to “Subaru”